Tekort aan chef-koks zorgt voor andere beleving bij horecagasten: hoe lossen we het op?
Hét onderwerp van de dag in zo’n beetje iedere horecazaak: personeelstekort. Onvolledige keukenteams en de hoge werkdruk zorgen voor een andere beleving bij de gasten. De gastvrijheid, kwaliteit en creativiteit dalen, en dat merk je aan de voorkant. Restaurants hebben steeds meer moeite om de keuken draaiende te houden.
Het aantal chef-koks en de openstaande vacatures zijn in Nederland namelijk ruimschoots uit balans. Dit geldt niet alleen voor ervaren chef-koks, maar ook voor jongere koks en ondersteunend keukenpersoneel. Daarom is het als horecaondernemer belangrijk om te weten hoe je hiermee omgaat en welke oplossingen er zijn!
Oorzaken van het tekort
Allereerst de werkdruk en werkomstandigheden: de hoge werkdruk en vaak minder gunstige werkomstandigheden in de horeca kunnen mensen afschrikken om in deze sector te gaan werken. Lange uren en onregelmatige werktijden zijn gangbaar.
Daarnaast speelt het salaris een belangrijke rol bij het tekort aan chef-koks. Hoewel sommige chef-koks goed kunnen verdienen, liggen de lonen in het algemeen lager dan in andere sectoren met vergelijkbare vaardigheden en verantwoordelijkheden.
En hoewel werkdruk, werkomstandigheden en het salaris oorzaken zijn, beginnen de tekorten al bij de opleidingen. Er zijn voldoende culinaire opleidingen, maar de in- en uitstroom van gekwalificeerde koks is in Nederland niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Bovendien kiezen sommige afgestudeerden ervoor om in andere sectoren te gaan werken of naar het buitenland te vertrekken.
Daar moeten we iets aan doen, vinden wij bij Chefs to go. Wij houden van de horeca en streven naar een professionele keukenomgeving in iedere zaak. Een gezonde werkdruk, passie voor het vak, culinaire kennis en gedreven specialisten. Alle ingrediënten die je nodig hebt voor succes!
Denken in mogelijkheden en oplossingen!
Gelukkig zijn er, naast problemen en tekorten, ook mogelijkheden en oplossingen. Bij Chefs to go verbinden we keukenpersoneel aan horecaondernemers. Op die manier kun je op ieder moment op- en afschalen en de verwachtingen van gasten waarmaken. Want helaas gaan ze hand in hand met elkaar: horeca en ‘last minute’. Last minute reserveringen, last minute drukte, last minute annuleringen en ga zo maar door. Daarom is het belangrijk dat er altijd een sterk en compleet keukenteam klaarstaat. Het kan voorkomen dat je extra (te veel) personeel hebt staan, maar dat is (ondanks eventuele onnodige kosten) altijd beter dan last minute op zoek moeten gaan naar personeel. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het huidige personeel onder druk komt te staan en dat gasten niet de ervaring krijgen die ze gewend zijn.
Kamp jij ook met een tekort aan (goed) keukenpersoneel? Wij helpen graag! Benieuwd naar de mogelijkheden bij Chefs to go? Neem contact met ons op.
Wil je weten hoe Chefs to go jouw restaurant kan ondersteunen met culinaire kennis en expertise? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!